Att vara beredd på när ni ska flytta ihop 

Att flytta ihop är ett stort beslut att ta som garanterat kommer förändra vardagen Det är en stor förändring som många väljer att göra när relationen känns mogen för det. Det är många saker som är bra att tänka på när man flyttar ihop, delvis för att undvika konflikter och delvis för att ni ska komma in i sambolivet så snabbt och smärtfritt som möjligt. 

Fördelar med att flytta ihop 

Den enda orsaken till att flytta ihop ska vara för att komma närmare personen man älskar. Även om det finns många praktiska fördelar med att flytta ihop bör kärleken för sin partner vara den övervägande orsaken. Den största fördelen med att flytta ihop är därför att få vara nära och dela sitt liv med sin käresta. Övriga fördelar du säkerligen kommer märka av efter ni flyttat ihop är bland annat att de ekonomiska förutsättningarna förbättras. Självklart beror det på hur era inkomster ser ut och vad för slags boende ni planerar att flytta till. Att dela på en hyra i en snäppet större lägenhet kan dock ofta vara en ekonomisk besparing i sig. Det behövs inte heller köpas in dubbleringar av allt, då ni delar på saker och ting. Hushållssysslorna kan öka något i och med att två personer producerar mer tvätt och disk, men ni är också två att ta hand om det. Därmed kan ni spara en del tid och energi på att dela på alla hushållssysslor. Om ni gillar att göra olika hushållssysslor kanske du till och med kan slippa göra det du tycker är tråkigt.

Nackdelar med att flytta ihop 

Egentligen finns det inga tydliga nackdelar med att flytta ihop, då det snarare handlar om en omställning. Vissa saker är dock bra att vara medveten om och beredd på. Du får räkna med att behöva kompromissa en hel del. Att bo två stycken i samma hushåll ställer höga krav på att ni ska komma överens. Ni behöver fatta beslut tillsammans, vilket kan vara lite klurigt till en början för de som tidigare endast bott i singelhushåll. Att gå från att bo hemma till att bo tillsammans kan kräva lite acklimatiseringstid, då det är en stor förändring. För en öppen dialog med din partner och ge varandra utrymme om ni behöver det. Du får räkna med att inte alltid få din vilja igenom och att ibland behöva vika dig i konflikter. Du behöver även räkna med att konflikter kommer uppstå. Att disken inte blir gjord i tid eller att det ligger strumpor på golvet är typiska grejer som kan skapa tjafs i samborelationer. För att undvika onödiga konflikter är det bästa du kan göra att prata med din sambo. Lägg upp ett schema för alla sysslor och dela på det sinsemellan. Med en rättvis fördelning och att ni båda utför era sysslor kan ni undvika onödiga konflikter. 

Recommended Reading